Tropik bitkiler, son yılların en sevilen desenlerinden... Kullanım biçimleri değişse stilize edilse ya da fotoğrafik olarak da kullanılsa her türlü her yerdeler.

Yazın en çok kanımızı kaynatan o tatil hayaliyle ofiste çalışıyor da olsak da mutlaka japon gülü (latince adı esasen çin gülüdür) ya da devetabanı desenine sahip nesnelerimizle günümüzü geçiriyoruz. Misal yan masada çalışan arkadaşınızın elbisesinde kırmızı japon gülü deseni var, solda duran diğer arkadaşımızın defter kapağında devetabanı var =D


Seneler önce annelerimizin, teyzelerimizin evinde gördüğümüz, bitkiler şimdi herkesin her şeyininin üzerinde... 

Peki bu akım nereden çıktı ? Kim sardı basımıza bu bitkileri bilinmez. Ama bildiğimiz bir şey var ki bitkili ürün desenleri çok sevilince 15-20 sene eskiye dönüp retro ürünler tasarladığımız.


Tişörtden iç çamaşırına, halıdan perdeye kadar evimizi saran bu bitkiler nedir mesela;


Monstera deliciosa


Deve tabanı (Monstera Deliciosa) anavatanı Orta ve Güney Amerika'nın tropikal yağmur ormanları olan, çiçek açan ve meyve veren bir bitkidir. Deve tabanı diğer tropikal bölgelere de yayılmış, Hawaii adaları, Seyşeller, Ascencion ve Society adalarında da doğada bulunur hale gelmiş, çağımızda ise evlerde dekorasyon bitkisi olarak da kullanılmaya başlanmıştır.


Deve tabanı Arecae familyasının Monstera cinsinden bir bitki olup botanik literatüründe adı Monstera Deliciosa olarak geçer. Monstera Latince'de canavar anlamına gelir, deliciosa ise lezzetli anlamındadır, bu isim bitkiye geniş yaprakları ve yenilebilir meyvesinden dolayı konulmuştur.





Dwarf Palmetto


Cüce Palmetto, Güneydoğu ABD kökenlidir. Bodur bir türdür, gövde genelde toprak altındadır, nadiren 2m 'yi geçer. Genelde her tür toprağa adapte olabilir. Gövde dökülen yaprakların yerinde oluşturduğu kaba yara izleriyle kaplıdır. Tepede 8-20 adet mavi-yeşil yelpaze yapraklar bulunmaktadır.

Yaşlanan yapraklar aşağıya doğru sarkarlar. Çiçek sapları yaprakların üzerine uzanır. Çiçekler beyazdır. Meyveler siyah renkte, 7mm uzunluğundadır.






Strelitzia


Livistona


Areka


The Pink Quill 


Yucca


Fern